erp integratie

Wat is de waarde van automatisering?

Om die te bepalen, wordt vaak gedacht vanuit besparingen. Als je twee administratieve medewerkers vervangt door robots, dan wordt er flink bespaart op de loonkosten. Dat is een berekenbare ROI (Return on Investment), even afgezien van de vraag of dat nou zo’n fijne beloning is voor al die trouwe dienstjaren. Maar automatisering heeft ook vele indirectere positieve gevolgen, die zich niet zo makkelijk laten meten. Toch zijn zij belangrijke aanjagers voor uw digitale transformering.

Werknemersbeleving

Even terug naar de administratieve medewerkers. Je hebt ze niet laten vervangen door de robots, maar laat ze juist samenwerken. Slimme zet, want daarnaast nemen robots nemen nu eenvoudige, repetitieve taken over. De afdeling administratie blijkt daar ook enthousiast over: niet langer alle gegevens twee keer controleren op invoerfouten. Zij kunnen hun kennis en ervaring nu efficiënter inzetten, bijvoorbeeld door klanten of collega’s gericht hulp te bieden waardoor de klanttevredenheid kan groeien.

Hoe helpt automatisering bij klanttevredenheid?

De klanten worden er natuurlijk blij van als ze sneller geholpen worden. Wat hen ook blij maakt: formulieren die al zoveel mogelijk ingevuld zijn met gegevens die al bij je bekend waren. Bovendien, bedrijfswebsites zijn vierentwintig uur per dag bereikbaar, zeven dagen per week. Dat klinkt als een open deur, maar klanten verwachten informatie te krijgen wanneer zij die willen hebben. Automatisering zorgt ervoor dat ze die ook direct ontvangen.

Groter en specifiek aanbod

Door te automatiseren wordt het gemakkelijker om een groter én specifieker aanbod te doen aan producten en diensten. Een groter portfolio heeft over het algemeen meer handmatige processen en acties tot gevolg. Dat kan een reden zijn om het aanbod vrij standaard te houden. Echter, klanten zijn altijd al kritisch en mondig geweest, maar door digitale informatievoorziening weten ze tegenwoordig nog beter wat ze willen. Automatisering maakt een groter aanbod mogelijk, en zelfs personalisatie. Beide worden door klanten zeer gewaardeerd.

Concurrentiepositie door betere automatisering

Stel, uw klanten ontdekken dat uw concurrent hen veel sneller kan helpen. De kans is heel reëel dat ze overstappen. Als andere spelers in uw markt een automatiseringsslag maken, dan moet je wel volgen. Maar wat als je hen voor bent, juist omdat je die sprong in het diepe wel aandurft? Dan wordt uw hoge verwerkingstempo aantrekkelijker voor de klanten die eerst naar uw concurrent gingen.

Opschalen van werkzaamheden

In andere woorden: automatisering maakt groei mogelijk, ook al kan die niet altijd in cijfers uitgedrukt worden. Doordat medewerkers efficiënter hun werkzaamheden uitvoeren en klanten sneller geholpen worden, kunnen de werkzaamheden opgeschaald worden. U kunt dus meer klanten helpen in dezelfde tijd, wat leidt tot een hoger servicegraad.

Een automatisering komt nooit alleen

Succesvol de taken geautomatiseerd? Dan volgen er ongetwijfeld vervolgstappen voor verdere digitalisering. Elke automatisering biedt namelijk kansen voor aangrenzende processen. Zo kun je steeds complexere taken en processen automatiseren. Om terug te komen op uw concurrentiepositie: zo kunt je koploper blijven. Tegen de tijd dat de andere spelers in de markt verdere stappen hebben gezet in hun digitale transformatie, is uw eigen bedrijfsvoering nóg verder gedigitaliseerd.

ERP branche software

Vragen omtrent ICT en ERP?

Wilt u graag weten wat ERP in een veranderende ICT omgeving betekend? Neem zeker even contact met ons op. Wij helpen u graag verder en geven u advies op maat zodat u precies weet wat een ERP systeem voor uw bedrijf kan betekenen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jeeves ERP Nieuws

Best-of-Breed of Best-of-Suite

“Best of breed” en “best of suite”? Een vraagstuk dat vooral voorkomt bij ERP software in combinatie met andere bedrijfssoftware. De oplossing: kijk eerst naar u zelf.

Meer lezen