erp integratie

AI ondersteuning bij ERP-software

Home » Nieuws » AI ondersteuning bij ERP-software

Hoe AI kan helpen bij het implementeren, onderhouden en ondersteuning van ERP-software

We zien in het bedrijfsleven een toenemend gebruik van AI. Dit zien we vooral in de toepassing van: Klantenservice en ondersteuning, marketing en reclame, HR en werving maar ook reeds in de gezondheidszorg. Wij van JIS Nederland zien ook de toegevoegde waarde in de ERP markt.

Enterprise Resource Planning (ERP) software speelt namelijk een cruciale rol in het automatiseren van bedrijfsprocessen door middel van geïntegreerde toepassingen en gegevensstromen. En juist daar is AI sterk door de kennis van stromen en onderliggende structuren.

Een aantal specifieke deelgebieden waar we voordelen van AI reeds zien:

1. Data Migratie:

Data Migration: AI kan helpen bij het identificeren, extraheren en migreren van gegevens van bestaande systemen naar het nieuwe ERP-systeem met behulp van geavanceerde algoritmen voor gegevensmapping en -transformatie. ChatGPT kent bijvoorbeeld de tabelstructuur van veel ERP pakketten, AI kan dus hier ook helpen om een “mapping” te maken tussen 2 ERP-pakketten bij een datamigratie.

2. Creatie van API-koppelingen met 3e partijen:

AI kan worden gebruikt om API-koppelingen te maken en te optimaliseren voor naadloze integratie tussen verschillende systemen. Zo kan AI het technische stuk voor zich nemen, AI heeft de functionele eisen nodig, welke informatie verstuur je, welke wil je ontvangen. Uiteindelijk zal het door een consultant geïmplementeerd moeten worden, maar hoe prettig is het dat 80% van het werk al geproduceerd is !

3. Opstellen van rapportages en Business Intelligence (BI)

Doordat AI de onderliggende tabelstructuur van uw ERP pakket kent kan het door een functionele vraag te stellen een rapportage voor u maken.

“Beste ChatGPT, Maak een rapportage van alle gefactureerde omzet over de artikelgroep: ‘spaanplaatschroeven’ over de laatste 12 maanden. Groepeer op klantnaam en sorteer hier op omzet van hoog naar laag”

Belangrijk is de vraag zo concreet mogelijk te stellen, de eerste keren zal de vraag nog wat specifieker gesteld moeten worden, maar als je dit vaker gebruikt zul je merken dat je elkaar telkens beter gaat begrijpen !

4. Gebruikersondersteuning:

24/7 Ondersteuning: AI zoals MS Copilot kan continu beschikbaar zijn om vragen van gebruikers te beantwoorden en problemen op te lossen, waardoor de responstijd wordt verkort en de tevredenheid van de gebruikers wordt verbeterd.

Conclusie

AI zoals ChatGPT maar ook Google AI en Microsoft 365 Copilot kunnen aanzienlijke voordelen bieden bij het implementeren van ERP-software, het maken van API-koppelingen en rapportages en het bieden van gebruikersondersteuning. Door gebruik te maken van AI kunnen bedrijven de efficiëntie verhogen, de kosten verlagen en de algehele gebruikerservaring verbeteren in alle fasen van het ERP-implementatieproces en na livegang.

Uiteraard is het belangrijk om altijd zelf in de lead te zijn, ChatGPT heeft de eigenschap niet snel nee te zeggen, als ChatGPT het niet zeker weet kunnen er ook prima aannames gedaan worden. Dit zal in de toekomst snel verbeteren maar goed om voor nu in je achterhoofd te houden.