erp integratie

Blockchain voor middelgrote bedrijven

Home » Nieuws » Blockchain voor middelgrote bedrijven

Als je het over Blockchain hebt, associëren veel mensen het met de digitale valuta Bitcoin.

Blockchain en Bitcoin zijn echter niet hetzelfde: Blockchain is de technologie die achter Bitcoin zit en in eerste instantie specifiek voor Bitcoin werd ontwikkeld. Dus, zonder deze technologie, zou er geen Bitcoin zijn, maar het is geleidelijk duidelijk geworden dat Blockchain-technologie voor vele andere doeleinden kan worden gebruikt dan het bedienen van de wereld van Bitcoin. Dit is precies wat we zullen verkennen in dit artikel. Blockchain wordt onder andere gebruikt door grote bedrijven zoals SEB, Siemens, Walmart en DHL. Maar hoe kunnen middelgrote bedrijven profiteren van deze technologie?

Wat is Blockchain en hoe werkt het?

Blockchain is eenvoudig te verklaren met het volgende scenario: je koopt een product op het internet en binnen het aankoop proces zijn er veel verschillende partijen betrokken. We hebben de fabrikant die het product heeft gemaakt, de vervoerder die het product naar verschillende locaties vervoert, een dealer, en we hebben één of meerdere banken die de financiële transacties beheren, en nog veel meer stappen die dit artikel te lang zouden maken om uit te schrijven.

Alle betrokken partijen hebben echter hun eigen processen, systemen, databases, enzovoort. Als er iets gebeurt in de keten tussen de partijen, wordt een update, synchronisatie en verificatie gedaan op basis van elk afzonderlijk systeem.

Blockchain kan dit oplossen door informatie te decentraliseren en beschikbaar te maken voor alle betrokkenen. Denk aan het alsof ze allemaal werden voorzien van een kopie van hetzelfde digitale grootboek, en wanneer een kopie van het grootboek wordt bijgewerkt met nieuwe informatie, worden ze allemaal automatisch bijgewerkt met dezelfde nieuwe informatie. Wanneer nieuwe informatie wordt bijgewerkt, wordt een nieuw blok aan de keten toegevoegd en krijgt het nieuwe blok een beveiligde verbinding met het vorige blok, zodat de keten up-to-date is. Op deze manier kunt u zien wie wat heeft gedaan en wanneer zij het hebben gedaan.

Een groot voordeel van deze technologie is dat deze veilig kan worden geverifieerd. Geen blok kan worden gewist, en de technologie maakt het ook onmogelijk om geregistreerde blokken te veranderen, u alleen kunt nieuwe informatie toevoegen. Een correctie zou bijvoorbeeld een nieuw blok in de keten worden. Daarom kan Blockchain-technologie nuttig en effectief zijn voor verschillende industrieën en bedrijven.

Nu begrijpen we de basisprincipes van Blockchain en misschien begrijpen we zelfs welke toegevoegde waarde die kan worden verkregen. Maar waarom gebruiken op dit moment zo weinig middelgrote bedrijven blockchain?  

Verbeterpotentieel

Blockchain als technologie is niet volwassen genoeg om vandaag in een bedrijf te worden gebruikt! Een van de argumenten achter deze verklaring is dat omdat de informatie niet kan worden geverifieerd voordat deze wordt toegevoegd, onjuiste informatie mogelijk kan worden toegevoegd aan een blockchain. Blokken met informatie die onjuist of irrelevant is, maken het moeilijk om de context van alle informatie in een hele blockchain te begrijpen.

Een ander argument achter de bovenstaande verklaring is dat een Blockchain in de loop van de tijd kan worden opgebouwd met zeer grote hoeveelheden informatie, en er is geen efficiënte manier om deze grote hoeveelheid gegevens tussen verschillende partijen en eenheden te vervoeren.

Tot slot wordt Blockchain momenteel geconfronteerd met twee uitdagingen die 1) controle over informatie en 2) het vervoeren van grote hoeveelheden gegevens. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die het moeilijk maken voor bedrijven om Blockchain op een relevante manier te implementeren, wat moet worden verbeterd voordat we Blockchain gaan zien als onderdeel van algemene bedrijfsprocessen. Dit mag je echter niet weerhouden om te kijken naar het potentieel van Blockchain of je op de hoogte te houden van de evolutie van de technologie. 

Ondanks zijn onvolwassenheid op dit moment, zal de digitale ontwikkeling zo snel vorderen dat Blockchain snel volwassen zal zijn.

dit artikel is overgenomen van Jeeves Information Systems