ERP architectuur Jeeves ERP

Jeeves: geniale ERP architectuur

Jeeves is altijd op de hoogte geweest van de kernproblemen waarmee de meeste gebruikers van ERP-systemen worden geconfronteerd: ofwel verander je je bedrijf om de software te gebruiken, ofwel verander je de software om je bedrijfsprocessen te behouden. De geniale ERP-architectuur van Jeeves is het resultaat van onze wens om deze echte problemen met de ERP-markt op te lossen. Onze architectuur is niet alleen ‘geniaal’ in de manier waarop deze technisch is gebouwd, maar ook in de manier waarop deze onmiskenbare waarde biedt aan onze klanten.

ERP architectuur filosofie

Ontdek het verschil met Jeeves, opgericht in 1992 met de overtuiging dat elk bedrijf uniek is. Onze software omarmt en automatiseert de processen en workflows die jouw bedrijf onderscheiden, in plaats van je te dwingen je aan te passen. Wij begrijpen de kernproblemen van ERP-gebruikers en bieden een alternatief: geen compromissen in je visie. Vermijd het verlies van tijd en middelen door je bedrijf aan te passen aan de software of constant te investeren in upgrades. Ontdek hoe Jeeves de perfecte balans vindt tussen flexibiliteit en behoud van je oorspronkelijke visie voor naadloze bedrijfsprocessen.


Ontdek de betere manier met onze ERP-softwareoplossing, ontworpen om zowel problemen op te lossen als lagere total cost-of-ownership te realiseren voor eindgebruikers. Ons doel was een eenvoudig te bouwen en sterk aanpasbare implementatie te bieden, die tegelijkertijd gemakkelijk te upgraden is. Met onze ERP-software kunnen bedrijven naadloos hun gekozen bedrijfsstrategieën implementeren en zich onderscheiden. We streven naar eenvoudige aanpassing, waardoor bedrijven kunnen groeien, zich kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en hun klanten beter kunnen bedienen. Ontdek de kracht van een flexibele ERP-oplossing voor jouw bedrijfsgroei en succes.

De geniale ERP-architectuur van Jeeves is het resultaat van onze wens om deze echte problemen met de ERP-markt op te lossen. Onze architectuur is niet alleen ‘geniaal’ in de manier waarop deze technisch is gebouwd, maar ook in de manier waarop deze onmiskenbare waarde biedt aan onze klanten.

De architectonische evolutie

De vele definities van het woord architectuur beschrijven het proces en het resultaat van het plannen, ontwerpen en bouwen van fysieke structuren. We bestuderen de architectuur achter gebouwen en steden als kunstwerken die kunnen worden ingedeeld in categorieën met een vergelijkbare stijl en aanpak.

Softwarearchitectuur is niet anders. Architectuur is verantwoordelijk voor de bruikbaarheid, flexibiliteit en levensduur van software. En net als bij gebouwen kunnen software-architecturen worden gecategoriseerd en geclassificeerd. Historisch gezien kunnen we verschillende software architectuurstijlen traceren op basis van de belangrijkste probleemoplossende ideeën achter verschillende ERP-systemen, inclusief hun voordelen en beperkingen:

Best Practice-systemen

Ontdek krachtige ERP-systemen die zich hebben ontwikkeld vanuit de specifieke behoeften van de allereerste klant tot die van latere klanten en daarbuiten. Deze geavanceerde architecturen fungeren vaak als de kern van on-premise systemen, oorspronkelijk ontworpen voor een select aantal bedrijven maar nu wijdverspreid gebruikt. Helaas worden deze systemen vaak geplaagd door inflexibele databases en verouderde technologieën, waardoor het moeilijk is om met de tijd mee te groeien. Veranderingen in één deel van het systeem kunnen aanzienlijke gevolgen hebben elders. Oftewel, deze ‘best practice’-systemen, gemodelleerd naar een beperkte groep bedrijven, zijn uitdagend om aan te passen en dwingen u om uw processen af te stemmen op die van de oorspronkelijke groep. Ontdek nu flexibele oplossingen waarmee u eenvoudige aanpassingen kunt maken en uw concurrentiepositie kunt versterken.

Configureerbare systemen

Vervolgens kwam de gorilla met 10.000 schakelaars, een populaire architectonische richting in de jaren negentig, vooral geleid door SAP. Deze systemen zijn gebouwd om niet aan de behoeften van een paar geselecteerde bedrijven te voldoen, maar van elk bedrijf, ongeacht in welke branche ze werkten. Elke mogelijke vereiste was opgenomen in de codebasis en het enige dat u hoefde te doen was het systeem te ‘configureren’. . Nadat klanten een keuze hebben gemaakt uit de duizenden beschikbare parameters en dataweergaven, beginnen ze aan een moeizaam en langdurig maatwerkontwikkelingsproces. Implementaties zijn vaak lang en complex en worden op die manier gemaakt door enorme hoeveelheden code te installeren, doorzoeken, configureren en testen. En net als eerdere systemen zijn de architecturen met 10.000 switches moeilijk te ontwikkelen en te testen. Als gevolg hiervan werd het bijna onmogelijk om ze te upgraden zonder een volledige her-implementatie. Klanten van deze systemen raken snel gefrustreerd door de verouderde technologie, de eigendomskosten en de enorme kosten om te upgraden.

SaaS voor meerdere tenants

In de jaren 2000 zorgde de reactie van dit soort systemen ervoor dat leveranciers de andere kant op gingen. Softwareleveranciers lieten het idee van zeer op maat gemaakte, kostbare systemen achter zich en keerden terug naar het idee van eenvoud, waarbij iedereen hetzelfde systeem, dezelfde database en dezelfde infrastructuur deelt met minimale configuratie. In wezen krimpfoliesoftware die in de cloud draait. Klanten beschikten feitelijk over de modernste technologie tegen lagere kosten, maar ze waren weer terug bij hun oorspronkelijke probleem: ze hadden een generiek systeem dat voor niemand geschikt was en bovendien moeilijk aan te passen was. Erger nog, klanten beschikken niet eens over een volledig gedefinieerd ‘best practice’-systeem. Ze hebben nu een ‘laagste gemene deler’-systeem, zonder enige manier om zich te onderscheiden of hun geavanceerde zakelijke functies uit te voeren. Gebruikers van deze systemen leerden al snel dat de pijn van het niet eens kunnen aanpassen van uw systeem de ergste pijn van allemaal is.

Bestaat er een architectuur die net zo kosteneffectief en technologiebestendig is als een SaaS-oplossing, maar toch maatwerk mogelijk maakt? Een architectuur die bedrijven de mogelijkheid biedt om hun unieke bedrijfsprocessen te beschermen zonder duizenden uren inspanning? Een architectuur die geen barrière opwerpt voor voortdurende verbetering terwijl bedrijven groeien en veranderen? Een architectuur die zich kan aanpassen naarmate de technologie evolueert?

Maak kennis met de modelgestuurde architectuur – dit is wat de ERP-architectuur van Jeeves zo ‘geniaal’ maakt.

Modelgestuurde architectuur

Modelgedreven architecturen zijn gebouwd op technische modellen die beschrijven hoe software werkt en businessmodellen die beschrijven wat de software zou moeten doen. Modelgestuurde architecturen produceren flexibele systemen die zijn gebouwd voor modificatie en verandering. Dankzij de architectuur kunnen op elk moment nieuwe logica en gegevensgedrag worden toegevoegd. Oude logica en gedragingen blijven functioneel, zelfs als de onderliggende systeemlogica wordt geüpgraded. Modelgestuurde architecturen gaan ervan uit dat u het systeem vertelt wat u wilt doen, en dat het systeem precies dat zal doen. Niet de best practice van iemand anders, maar uw best practice. Geen 10.000 opties, alleen de opties die u wilt. En zeker niet de kleinste gemene deler in de branche. Wat u wilt, zoals u het wilt, snel en gemakkelijk.


De architectonische revolutie

In tegenstelling tot eerdere ERP-systemen, waarbij elk aspect van het product hardgecodeerd is en moeilijk aan te passen of te veranderen is, is de architectuur van het Jeeves ERP-systeem gebaseerd op modellen. Een ontwikkelaar definieert hoe het product eruit moet zien en aanvoelen en dat model wordt gebruikt om de werking van het systeem te controleren. Niet alleen zijn de klantgegevens uniek voor elke klantimplementatie, maar ook de look en feel van het product en de inhoud van elke pagina is uniek.

Het Jeeves ERP-systeem beschikt over een Site Repository waar alle klant-specifieke implementatiedetails worden opgeslagen. Wanneer de kernapplicatie wordt geüpgraded, blijven deze wijzigingen behouden en blijft het product werken zoals gespecificeerd in de Site Repository. Klanten kunnen eenvoudig een werkelijk unieke ERP-oplossing creëren die hun vermogen behoudt om hun systeem in de loop van de tijd te veranderen en te upgraden. Het idee is simpel: beschrijf het gewenste systeem, in plaats van het hard te coderen, en houd deze beschrijving gescheiden van het kernsysteem.


Belangrijkste voordelen Jeeves ERP architectuur

Laten we enkele van de belangrijkste voordelen van de geniale architectuur van Jeeves ERP onderzoeken. 

Runtime-flexibiliteit

Sommige modelgestuurde architecturen implementeren het model door de code die het systeem implementeert opnieuw te genereren. De Jeeves ERP-architectuur behoudt zijn model als een cruciaal element van het systeem. Het model wordt tijdens runtime gebruikt en uitgevoerd, zodat wijzigingen, verbeteringen en upgrades allemaal kunnen worden uitgevoerd met een minimale hoeveelheid verstoring van het runtimesysteem.

Upgrade nieuwe functionaliteit naast wijzigingen

De Jeeves ERP-architectuur scheidt het model voor het standaardsysteem van het model voor de aanpassingen, zodat klanten hun aanpassingen kunnen behouden, terwijl ze kunnen blijven profiteren van nieuw uitgebrachte standaardfunctionaliteit.

Nul-upgradekracht (ZUF)

In op code gebaseerde systemen moeten aanpassingen handmatig worden overgebracht van de oude versie naar de nieuwe versie en vervolgens worden aangepast op basis van nieuwe functies of wijzigingen in afhankelijkheid. Met Jeeves ERP wordt het kernsysteem geüpgraded rond de aanpassingen. Dit betekent dat klanten op hun eigen voorwaarden en tempo met aanzienlijk minder moeite kunnen upgraden. Ruim 80 procent van de Jeeves-klanten upgradet binnen twee jaar na de release naar de volgende versie – en dat is een beslissing die zij nemen (bij cloud is de upgrade doorgaans jaarlijks). Wij staan ​​achter deze onverslaanbare statistiek in de ERP-industrie.

Hoogefficiënte ontwikkeling

De modelgebaseerde ontwikkelomgeving van Jeeves is zeer efficiënt en productief. Het programmeren wordt tot een minimum beperkt, waardoor Jeeves snel nieuwe functionaliteit kan vrijgeven en klanten, maar ook partners, snel nieuwe functionaliteit kunnen vrijgeven. Aanzienlijke wijzigingen kunnen vaak binnen enkele minuten worden doorgevoerd.

Overal beschikbaar

De Jeeves-architectuur ondersteunt met gemak alomtegenwoordige connectiviteit, en daarmee bedoelen we meer dan alleen toegang tot de applicatie in de cloud vanaf een mobiel apparaat. Jeeves ERP beschikt over een zeer effectief client-server-communicatiesysteem waarmee de applicatie kan worden gebruikt in netwerken met een smalle bandbreedte, buiten lokale netwerken of door bedrijven met een geografisch verspreide organisatie.

Samenwerking en nieuwe functie Time-to-Market

Met Jeeves Apps Builder kunnen klanten snel en eenvoudig functionaliteit tussen installaties delen, waardoor ze instellingen in applicaties, rapportsjablonen of nieuwe programma’s als een ‘app’ kunnen importeren en exporteren. Met deze routine kunnen apps ook worden gedeeld tussen verschillende Jeeves-omgevingen, waardoor u kunt samenwerken met Jeeves, onze partners of andere klanten om problemen op te lossen en uw systeem verder uit te breiden, of om het proces van het verplaatsen van aanpassingen van ontwikkeling naar test naar productie te automatiseren. Dit zorgt voor een veel kortere uitvalperiode tijdens implementaties in productie en elimineert menselijke fouten.

Het Jeeves Component-framework

Er zijn veel componenten waaruit de geniale ERP-architectuur van Jeeves bestaat. In deze sectie wordt elk onderdeel gedefinieerd en uitgelegd. 

Jeeves ERP architectuur

Jeeves applicatieontwikkelingsomgeving (JADE) (DevDB)

De Jeeves Application Development Environment (JADE) is een modelgestuurde ontwikkelomgeving voor ERP-applicaties, met ondersteuning voor declaratieve en programmeerbare ontwikkeling. JADE kan werkende applicaties maken met alle standaard Jeeves-functies zonder ook maar één regel code te schrijven. Of complexe features kunnen met de hand worden ontwikkeld en in de codebasis worden geïntegreerd. Hoe dan ook, met JADE is het mogelijk om Jeeves ERP snel en efficiënt te definiëren, uit te breiden en te onderhouden.

Jeeves-metadatamodel

Jeeves Metadata Model is een beschrijving van alle modelobjecten, inclusief gegevenstypen, termen, kolommen, tabellen, relaties, programma’s en rapporten. Het Metadata Model maakt het mogelijk om Jeeves ERP in runtime uit te breiden met uitgebreide data-, programma- en uitvoeringsmodellen, waardoor het mogelijk wordt om aanpassingen in runtime toe te passen vanuit de Jeeves Site Repository. Het Jeeves Metadata Model scheidt het standaardsysteem van aanpassingen, waardoor zeer efficiënte ontwikkeling en aanpassingen mogelijk zijn bovenop een upgradebaar standaardsysteem. 

Jeeves-server

De Jeeves Server wordt gebruikt om de logische laag van de Jeeves-applicatie te hosten. Het beheert de gebruikersinteractie en integratielogica en zorgt ervoor dat de server toegankelijk is vanaf de gebruikersinterfacelaag. Het is het raamwerk dat is bedoeld om een ​​efficiënte uitvoering van macro’s, evenementenprogramma’s en meer te creëren. De Jeeves-server is de engine die alle soorten gebeurtenissen beheert en applicaties bouwt door modelgegevens samen te voegen met transactiegegevens terwijl de applicatie draait. Het regelt alle databasetoegang en alle andere Jeeves-services. De Jeeves Server verwerkt ook de twee clienttypen, Jeeves Desktop Client en Jeeves Mobile Client.

Jeeves-database

De Jeeves Database, geïmplementeerd in Microsoft SQL Server, is een relationele database met hoogwaardige gegevensopslag en logica toegepast via opgeslagen procedures en triggers. De database slaat alle bedrijfsgegevens op, zorgt voor transactieafhandeling en behoudt de gegevensintegriteit. Triggers en procedures zorgen ervoor dat alle bedrijfsregels altijd worden toegepast, ongeacht de bron van de transactie. De implementatie van de Jeeves Database biedt een flexibel en uitbreidbaar platform dat uw bedrijf vandaag en morgen zal ondersteunen. Naarmate bedrijven groeien en veranderen, kan de Jeeves Database worden uitgebreid met kolommen, tabellen, nieuwe procedures en uitbreidingen van bestaande procedures die bij elke upgrade worden onderhouden. De Jeeves Database dwingt ook aangepaste bedrijfsregels af, onafhankelijk van de bron van databasetoegang.

Jeeves-siterepository

De Jeeves Site Repository is een opslagdatabase voor aanpassingen, waarin de aanpassingen, de toegevoegde modelgegevens en instellingen worden opgeslagen. De Site Repository is een beschrijving van de gewenste wijzigingen in het systeem. Het slaat op:

  • Veranderd uiterlijk vanwege stijlen, kleuren, lettertypen, lettergroottes en veldposities.
  • Gewijzigde of toegevoegde tekst zoals formulier- en tabbladnamen, veldnamen en gewijzigde of toegevoegde tabellen, termen, enz.
  • Afhandeling van eindgebruikersrollen, inclusief het koppelen van gebruikers aan rollen.
  • Aangepaste gebruikersinteracties samen met aangepaste navigatie- en validatielogica.

De Site Repository bestaat uit meerdere lagen, zodat het mogelijk is om reeksen wijzigingen toe te passen en te prioriteren. De Site Repository is de hoeksteen van de geniale Jeeves ERP-architectuur die het mogelijk maakt aanpassingen te scheiden van de standaardfunctionaliteit en de belofte van nul gedwongen upgrades waarmaakt.

Jeeves-controleserver

De Jeeves Control Sever is een surveillancetool die de Jeeves Server bestuurt. Met andere woorden, het is een superserver die de Jeeves-stichting en gebruikerssessies controleert en ervoor zorgt dat deze gezond is. De Jeeves Control Sever maakt het eenvoudig om meerdere Jeeves-servers te beheren om de groei en schaalbaarheid in de loop van de tijd te ondersteunen, en om upgrades uit te voeren en het systeem proactief te beheren op basis van regels en andere geplande acties.

Jeeves-client broker

De Jeeves Client Broker verbindt de clients met servers en fungeert als makelaar voor clientsessies. Jeeves Client Broker beheert het verkeer tegen Jeeves en zorgt voor taakverdeling op de Jeeves-servers. Het beheert ook het terugbellen van de server naar de client en beveiligt een verbinding tussen de Jeeves Server en de Jeeves Client via internet. De Jeeves Client Broker fungeert als middenlaag voor internettoegang via firewalls. Met de Jeeves Client Broker is het mogelijk om meerdere verbindingsmethoden af ​​te handelen, met of zonder VPN.

Jeeves Desktop-client

Jeeves Desktop Client biedt een rijke gebruikersinterface die eenvoudig kan worden aangepast en gepersonaliseerd zonder dat er wijzigingen aan de client zelf worden aangebracht. Het model vertelt de server eenvoudig hoe de client eruit moet zien en de formulieren worden gegenereerd zoals gedefinieerd. U kunt eenvoudig velden toevoegen, formulieren bouwen, procesworkflows samenstellen, macro’s schrijven en rapporten ontwerpen met behulp van een beperkt aantal IT-bronnen, in plaats van een contract af te sluiten voor de fulltime applicatieondersteuning of services die normaal gesproken vereist zijn. De Jeeves-client kan ook eenvoudig worden geïntegreerd met andere client-side software, zoals Microsoft Office, .NET-programma’s, PDF-viewer, COM-objecten, ActiveX-besturingselementen en meer. Het biedt ook diensten voor uitvoerrapporten en bestandsformaten. Het ontwerp van Jeeves Desktop Client maakt efficiënte en veilige communicatie via internet mogelijk. Het is eenvoudig te implementeren en biedt een uitstekende zoekfunctie. Jeeves Desktop Client werkt goed in alle soorten netwerken, inclusief WAN, LAN, mobiel en draadloos. Het is ook bestand tegen netwerkstoringen en maakt opnieuw verbinding waar het was gebleven. 

Jeeves Berichtenintegrator

Jeeves Message Integrator (JMI) is een raamwerk dat asynchrone berichtintegratie en batchintegratie met Jeeves mogelijk maakt. Met Jeeves Message Integrator kunt u gegevens in en uit XML-berichten toewijzen en SQL-aanroepen uitvoeren. Het raamwerk biedt een mappingtool, transactiehandler, berichtenwachtrijen en uitzonderingsbeheer. Jeeves Message Integrator is de geprefereerde manier om asynchroon te integreren met Jeeves ERP. Jeeves Message Integrator biedt één enkel toegangssysteem vanuit alle applicaties met behulp van XML-berichten. Traditionele integraties zijn gebaseerd op één tabel per bericht. De JMI maakt de eenvoudige installatie en configuratie van de parallelle verwerking van berichten mogelijk en heeft bewezen grote hoeveelheden transacties te kunnen verwerken.

Jeeves-servicegateway

De Jeeves Service Gateway biedt computer-naar-computer toegang tot de Jeeves Server en wordt gebruikt voor integraties met vrijwel elk extern systeem of platform. De Jeeves Service Gateway biedt een modulaire, op plug-ins gebaseerde interface voor technologieën zoals Java, webservices en meer. De Jeeves Service Gateway maakt alle logica in de Jeeves Client en Jeeves Database zichtbaar, inclusief uw aanpassingen. Dit maakt systeem-naar-systeem-integraties eenvoudiger en kosten effectiever.

Jeeves service-builder

De Jeeves Service Builder (JSB) is een informatiegateway die één toegangspunt biedt tot verschillende informatiebronnen. Informatie kan worden opgevraagd, aangemaakt, gewijzigd of verwijderd. JSB is geen integratieserver; het creëert dynamisch eindpunten die door integratieservers kunnen worden gebruikt om verbinding te maken met Jeeves ERP. Jeeves Service Builder wordt gecombineerd met de Jeeves Message Integrator en de Jeeves Database om de basis te leggen voor de Service Oriented Architecture van Jeeves ERP.